Hoppa till innehåll

Bageri

Bullerbyns Tunnbröd

Bullerbyns tunnbröd startade 2022, anledningen
till detta är intresset för tunnbrödets historia,
hantverkets utmaningar samt viljan att förvalta
en kunskap från tidigare generationer. I vårt fall
så kommer arvet från min mamma Marianne
Libell Söderlind, född 1931 i Lugnvik, sedermera
bosatt i Docksta.

Mina systrar Eva-Marie, Helena och Paula har fört
arvet vidare och på det sättet inspirerat min fru
Sanna att lära sig denna gamla kunskap.
Nu är bageriet igång, gårdsbutiken likaså och
efterfrågan är mångdubbelt större än det vi kan
leverera…. Vi njuter och tar en dag i taget.
Vi lever här och nu i vårt smultronställe

Bullerbyn

Bakkurs

Bakkurs för att prova på att baka hårt tunnbröd. Pris 1395 kr inkl moms för kursen. 1745 kr inkl moms då ingår förutom kursen även boken Tunnbrödets historia (Bokens ord pris 450 kr) Max 4 och minst 2 deltagare per grupp, om inget annat överenskommits

Är man 3 eller 4 personer i grupp så kan man föreslå och önska valfritt datum. Vi stämmer av och återkommer med bekräftelse.

Vi startar med en kopp the/Kaffe stående i bageriet och går igenom dagens program. Vi startar med en deg som förberetts kvällen innan.

Degen hanteras i degämnen, instruktion gällande, eldning, kavling och gräddning gås igenom. Därefter sätter vi i gång och bakar.

Var och en får ta med sig det bröd som bakas. Bakredskap och förkläde finns att låna. Ta med bra skor för en heldag vid bakbordet. Vid lämplig tidpunkt så tar vi en paus där vi bjuder på dryck samt något att äta till den, ofta med tunnbröd som tema.

Det är min förhoppning att vi tillsammans får en fin upplevelse i Bullerbyns bageri.

Tid 09:30 till ca 14:00
Anmälan görs till sannasoderlind@bullerbyns.se


Att kunna baka sitt eget bröd har varit en viktig del av självhushållet allt sedan människan lärde sig att odla
och bearbeta spannmål. Vi vet att man har gjort storbak åtminstone sedan senmedeltiden. De tunna bröden lagrades under lång tid, ibland flera år. Tillgången på råvaror har styrt vilka brödsorter som bakats och i vilken mängd, medan kunskapen betraktats som en självklarhet.